Болката в ставите и подуването могат да засегнат няколко стави едновременно

0

Какво е болка в ставите и подуване? Подуването на ставите се случва, когато има течност в тъканите около ставите. Това може да бъде много неудобно и може да затрудни движението на засегнатите стави. В някои случаи подуването може да доведе до увеличаване на размера на засегнатите стави или до появата на странна форма.

Болката в ставите и подуването могат да засегнат няколко стави едновременно. Най-често срещаните стави, които страдат от болка и подуване, са лактите, китките, раменете, основата на гръбначния стълб, ставите, бедрата, коленете или глезените.

Има два вида болки в ставите: остра и хронична

Има два вида болки в ставите: остра и хронична. Острите болки в ставите и подуването се появяват бързо и не траят дълго, например, ако имате нараняване. Хроничната болка в ставите и подуването се появяват бавно и причиняват дългосрочни проблеми. Това най-вероятно е причинено от основно заболяване, като например вид артрит.

Какви симптоми са свързани с болки в ставите и подуване?
Симптомите на болки в ставите и подуване могат да варират от човек на човек и зависят от това кои стави са засегнати. Болката и подуването често са придружени от скованост, болка и усещане за топлина или топлина. В някои случаи това може да доведе до проблеми с движението, извършването на ежедневни дейности (като пране и обличане) и за някои хора да работят.

Болката в ставите и подуването могат да се увеличат или усилят по различно време на деня. Например, може да откриете, че болката в ставите и подуването са най-лошото нещо, което се случва сутрин. Болката и подуването в ставите също могат да доведат до умора и умора.

Какво причинява болки в ставите и подуване? Острата болка в ставите обикновено идва бързо и не трае дълго. Някои чести причини за остра болка в ставите включват: наранявания като, навяхвания и навяхвания, прекомерно използване на ставата, инфекция, други заболявания като грип. Хроничната болка в ставите и подуването могат да бъдат причинени от “ревматично” състояние-състояние, което засяга ставите, костите и мускулите.

Има над 200 различни вида ревматични заболявания, включително артрит, подагра и лупус. Най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит. Как се лекува болката в ставите и подуването? Защитете ставата от по-нататъшно увреждане или увреждане. Почивка на ставата-избягвайте дейности, които причиняват болка.

Заледявайте ставата за 20 минути на всеки 2 до 3 часа – Уверете се, че ледът е обвит, така че да не докосва кожата ви. Стиснете ставата с превръзка, която е твърда, но не е стегната. Повдигнете ставата над нивото на сърцето, за да намалите подуването. Лекарства като стероиди, парацетамол или ибупрофен могат да помогнат. Понякога Вашият лекар може да инжектира стероиди в ставата и да премахне част от течността.

Ако имате продължителна болка в ставите и подуване,

Ако имате продължителна болка в ставите и подуване, консултирайте се с Вашия лекар. Те ще предоставят план за лечение, включващ упражнения и подходящи лекарства. Най — добрите видове упражнения щадят вашите стави са плуване, аквааеробика, тай чи, колоездене или ходене. Ако проблемът е причинен от инфекция, може да се нуждаете от антибиотици или операция, за да изцедите района.

Кога трябва да отида на лекар? Добра идея е да се консултирате с лекар, ако имате болки в ставите или подуване, което започва без ясна причина и продължава повече от няколко дни или ако ставата също е червена и топла. Може да се нуждаете от рентгенови лъчи, кръвни тестове и може би други снимки. В някои случаи лекарят може да иска да погледне вътре в ставата с помощта на артроскоп.

Може ли болката в ставите и подуването да бъдат предотвратени?
Можете да помогнете, като поддържате здравословно тегло, разтягате мускулите преди и след тренировка и гарантирате, че техниката ви е правилна по време на спорт. Оценката трябва да определи дали ставите, периартикуларните структури или и двете са причина за симптомите и дали има възпаление.

Трябва също така да се търсят и оценяват извънставните симптоми и резултати, които могат да показват специфични системни възпалителни нарушения, особено ако има възпаление на ставите. В историята на настоящото заболяване трябва да се идентифицират характеристиките на болката в ставите, съпътстващите ставни симптоми и системните симптоми.

Сред важните характеристики на ставни симптоми-острота на начало (например, остра, постепенна), времеви матрици (например, дневна вариабельность, персистирующая или прерывистая), продължителност (например, остра или хронична), а също и обостряющие и смекчаващи вината фактори (например, почивка, активност). Пациентите трябва да бъдат специално спрошены за незащитен сексуален контакт (което показва риска от инфекциозен бактериален артрит с диссеминированной гонококковой инфекция) и ухапване от кърлежи или престой в эндемичном района на лаймска болест или пътуване в него.

Физическата проверка трябва да бъде достатъчно пълна,

Физическата проверка трябва да бъде достатъчно пълна, оценка на всички основни органи и системи (например, кожата и ноктите, очите, половите органи, лигавици, сърцето, белите дробове, коремната кухина, носа, шията, лимфните възли и неврологическую система), както и на опорно-двигателния апарат. Жизнените показатели се проверяват за треска.

При изследване на главата трябва да се отбележат всички признаци на възпаление на очите (например увеит, конюнктивит) и лезии на носа или устната кухина. Кожата трябва да бъде изследвана за обриви и лезии (например екхимози, кожни язви, псориатични плаки, пурпура, буза). Пациентът също се оценява за наличие на лимфаденопатия и спленомегалия.

При сърдечно-белодробен преглед трябва да се отбележат всички признаци, показващи плеврит, перикардит или аномалии на клапите (например шум, перикардно триене, приглушени сърдечни звуци, бибазиларна тъпота, съответстваща на плеврален излив). При изследване на гениталиите трябва да се отбележат всякакви секрети, язви или други признаци, съответстващи на полово предавани болести.

Изследването на опорно-двигателния апарат трябва да започне с разграничаване на ставната и периартикуларната или друга съединителна тъкан или мускулна болезненост. Изследването на ставите започва с проверка за деформации, еритема, подуване или излив и след това преминава към палпиране на ставните изливи, топлина и нежност. Трябва да се оцени пасивният и активният обхват на движение.

Крепитът може да се усети при огъване и/или удължаване на ставата. Сравнението с контралатералната непокътната става често помага да се открият по-фини промени. При изследването трябва да се отбележи дали разпределението на засегнатите стави е симетрично или асиметрично. Болезнените стави също могат да бъдат компресирани, без да се огъват или удължават.

Клиничните данни за продължителна сутрешна скованост, скованост след продължително бездействие (феномен на гела), нетравматичен оток на ставите и повишена температура или неволна загуба на тегло показват системно възпалително заболяване с участието на ставите. Болката, която е дифузна, неясно описана и засяга миофасциалните структури без признаци на възпаление, предполага фибромиалгия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here