Как да контролирате хипертонията си?

0

Високото кръвно налягане повишава шансовете ви за сърдечен удар и инсулт. Важно е да знаете номерата си. Ако имате високо кръвно налягане, има неща, които можете да направите, за да го свалите, включително да приемате лекарства. Ако сте с наднормено тегло, загубата на само 10 килограма може да понижи кръвното Ви налягане.

Това също ще помогне при сънна апнея-когато дишането ви спира за кратко по време на сън няколко пъти. (Това може да повиши кръвното Ви налягане и да накара сърцето ви да бие неравномерно.) Отслабвайте бавно с постоянна комбинация от здравословно хранене и упражнения. Ако следвате скалата, кръвното Ви налягане ще се погрижи за себе си. Проверявайте редовно показанията си у дома и се опитайте да останете в целевия диапазон.

Упражнението е сродна душа за правилното хранене

По-вероятно е да отслабнете, ако упражнявате и следвате здравословна диета. Официалните препоръки изискват най-малко половин час упражнения в повечето дни от седмицата. Последствията могат да бъдат драматични: кръвното налягане пада от 4 до 9 точки. Не забравяйте, че упражнението не е просто ходене във фитнес залата. Това може да бъде градинарство, измиване на кола или домакинска работа.

Но това, което ускорява сърдечния ритъм-аеробни упражнения като ходене, танци, джогинг, колоездене и плуване – е най-доброто за сърцето ви. Горният номер, който е систоличното кръвно налягане, съответства на налягането в артериите, когато сърцето се свива и изпомпва кръвта в артериите. Долният номер, диастолното налягане, представлява налягането в артериите, когато сърцето се отпуска след свиване. Диастолното налягане отразява най-малкото налягане, на което са подложени артериите.

Повишаване на систолното и / или диастолното артериално налягане повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, заболявания на бъбреците, за да се втвърди на артериите (атеросклероза или атеросклероза), увреждане на очите и инсулт (мозъчно увреждане). Тези усложнения на хипертонията често се нарича поражение на крайните органи, тъй като увреждане на тези органи е крайният резултат от хронично (продължително) високо кръвно налягане.

Поради тази причина диагностицирането на високо кръвно налягане е от съществено значение, Така че могат да се положат усилия за нормализиране на кръвното налягане и предотвратяване на усложнения. По-рано се смяташе, че повишаването на диастоличното кръвно налягане е по-важен рисков фактор, отколкото повишаването на систоличното, но сега е известно, че при хора на 50 и повече години систоличната хипертония представлява по-голям риск.

Американската сърдечна асоциация изчислява,

Американската сърдечна асоциация изчислява, че високото кръвно налягане засяга около един на всеки трима възрастни в САЩ. високото кръвно налягане засяга и около два милиона американски тийнейджъри и деца, а списанието на Американската медицинска асоциация съобщава, че много от тях са подценени. Хипертонията със сигурност е сериозен проблем за общественото здраве. Как може естествено да се намали високото кръвно налягане?

Промените в начина на живот се отнасят до някои конкретни препоръки за промяна на навиците, диетата и упражненията. Тези промени могат да понижат кръвното налягане, както и да подобрят реакцията на пациента към лекарствата за кръвно налягане. Връзката между алкохола и високото кръвно налягане е особено забележима, когато консумацията на алкохол надвишава пет напитки на ден.

Тази връзка е явление, свързано с дозата. С други думи, колкото повече алкохол се консумира, толкова по-силна е връзката с хипертонията. Въпреки че тютюнопушенето увеличава риска от съдови усложнения (като сърдечно-съдови заболявания и инсулт) при хора, които вече имат хипертония, то не е свързано с повишено развитие на хипертония.

Но пушенето на цигари може многократно да причини незабавно, временно повишаване на кръвното налягане от 5 до 10 mm Hg.чл. въпреки това, постоянните пушачи могат да имат по-ниско кръвно налягане от непушачите.

Причината за това е, че никотинът в цигарите причинява намаляване на апетита, което води до загуба на тегло. Това от своя страна намалява кръвното налягане. В едно проучване кофеинът, консумиран в 5 чаши кафе дневно, причинява умерено повишаване на кръвното налягане при възрастни хора, които вече са имали хипертония, но не и при тези, които са имали нормално кръвно налягане.

Енергийните напитки често съдържат високи нива на кофеин

Американската сърдечна асоциация показва проучване, които показват, че хората с високо кръвно налягане или сърдечни заболявания трябва да избягват енергийни напитки, защото те могат да повлияят на кръвното си налягане. Американската сърдечна асоциация препоръчва приемът на диетична сол да бъде по-малко от 6 грама сол на ден в общата популация и по-малко от 4 грама за хора с хипертония.

За да се постигне диета, съдържаща по-малко от 4 грама сол, солта не се добавя към храната или при готвене. Количеството естествена сол в диетата може да бъде разумно оценено въз основа на информацията за етикетиране, предоставена с повечето закупени продукти. Забележка: някои заместители на солта съдържат натрий, вещество в солта, което повишава кръвното налягане!

Заедно с намаляването на съдържанието на сол в диетата се препоръчва балансиран хранителен план, който също намалява приема на холестерол и мазни храни. Диетата TLC (терапевтични промени в начина на живот) често се препоръчва за понижаване на холестерола в кръвта.

Чесънът може да реагира с някои лекарства, отпускани с рецепта, като разредители на кръвта, така че се консултирайте с Вашия лекар, преди да вземете добавки. Други домашни средства, като калций, магнезий и рибено масло, са показани в проучвания за понижаване на кръвното налягане, но пациентите трябва да се консултират с лекаря си, преди да приемат добавки. Наднорменото тегло може да увеличи риска от развитие на високо кръвно налягане.

Затлъстяването е често срещано сред хипертониците и разпространението му, особено при по-възрастните пациенти, може да допринесе за развитието на хипертония по няколко начина. При затлъстели хора сърцето трябва да изпомпва повече кръв, за да осигури излишната тъкан. Повишеният сърдечен дебит може да повиши кръвното налягане. В допълнение, затлъстелите хипертоници имат по-голяма скованост (съпротива) в периферните си артерии в тялото.

Някои много затлъстели хора имат синдром, наречен сънна апнея, който се характеризира с периодично прекъсване на нормалното дишане по време на сън. Сънната апнея може да допринесе за развитието на хипертония при тази подгрупа от затлъстели лица. Повтарящите се епизоди на апнея причиняват липса на кислород (хипоксия), в резултат на което надбъбречните жлези отделят адреналин и свързаните с тях вещества, които причиняват повишаване на кръвното налягане.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here