Здравословна профилактика и лечение на болки в ставит

0

Ставите са части от тялото ви, където се срещат костите ви. Ставите позволяват на костите на скелета да се движат. Болката в ставите се отнася до дискомфорт, болка и болезненост в някоя от ставите на тялото. Болката в ставите е често срещано оплакване. Обикновено това не изисква посещение в болница. понякога болката в ставите е резултат от заболяване или нараняване. Артритът също е често срещана причина за болки в ставите!

Това обаче може да се дължи и на други условия или фактори.
Артрит една от най-честите причини за болки в ставите е артритът. Двете основни форми на артрит са остеоартрит (ОА) и ревматоиден артрит (RA). Според Американския колеж по ревматология ОА е най-често срещана при възрастни над 40 години.

Какво трябва да знаете за болката в ставите

Какво трябва да знаете за болката в ставитеБолката в ставите, дължаща се на ОА, е резултат от унищожаването на хрущяла, който служи като възглавница и амортисьор за ставите. Втората форма на артрит е РА. Според Фондацията за артрит РА засяга около 1,5 милиона американци. По-често засяга жените, отколкото мъжете.

Тя може да деформира и разхлаби ставите с течение на времето. RA причинява болка, възпаление и натрупване на течност в ставите, тъй като имунната система на тялото атакува мембраната, която линизира ставите. Какви са симптомите на болки в ставите? В някои случаи болката в ставите ще изисква да отидете на лекар. Трябва да си уговорите среща, ако не знаете причината за болката в ставите и имате други необясними симптоми.

Вашият лекар вероятно ще извърши медицински преглед. Те също така ще ви зададат редица въпроси за болката в ставите. Това може да помогне за стесняване на обхвата на потенциалните причини. Може да е необходима рентгенова снимка на ставата, за да се идентифицират уврежданията на ставите, свързани с артрита. Ако Вашият лекар подозира, че има друга причина, той може да поръча кръвен тест за откриване на определени автоимунни заболявания. Те могат също така да поискат тест за скорост на отлагане за измерване на нивото на възпаление в организма или пълен кръвен тест.

Лекарите считат ОА и РА за хронични заболявания. Понастоящем няма лечение, което напълно да премахне болката в ставите, свързана с артрита, или да я предпази от връщане. Ставите образуват връзки между костите. Те осигуряват подкрепа и ви помагат да се движите. Всяко увреждане на ставите от заболяване или нараняване може да попречи на движението ви и да причини силна болка.

Много различни състояния могат да доведат до болезнени стави, включително остеоартрит, ревматоиден артрит, бурсит, подагра, навяхвания, навяхвания и други наранявания. Болките в ставите са изключително чести. В едно национално проучване около една трета от възрастните съобщават за болки в ставите през последните 30 дни. Болката в коляното е най-честата жалба, последвана от болки в раменете и бедрата, но болката в ставите може да засегне всяка част от тялото ви, от глезените и краката до раменете и ръцете. Тъй като остарявате, болезнените стави стават все по-чести!

Болката в ставите може да варира от умерено досадно до изтощително. Тя може да изчезне след няколко седмици (остра) или да продължи няколко седмици или месеци (хронична). Дори краткосрочната болка и подуване на ставите могат да повлияят на качеството на живота ви. Каквато и да е причината за болката в ставите, обикновено можете да се справите с нея с лекарства, физиотерапия или алтернативни лечения.

Как да лекуваме болката в ставите?

Как да лекуваме болката в ставите?Това може да помогне да се използват локални болкоуспокояващи или да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства, за да се намали болката, подуването и възпалението. Останете физически активни и следвайте фитнес програма, насочена към умерена физическа активност. Протегнете се преди тренировка, за да поддържате добър обхват на движение в ставите. Поддържайте телесното си тегло в здравословен диапазон. Това ще намали натоварването на ставите!

Ако болката ви не е причинена от артрит, можете да опитате да приемате противовъзпалителни лекарства без рецепта, да направите масаж, да вземете топла вана, да се разтягате често и да получите достатъчно почивка. Вашите възможности за лечение ще зависят от причината за болката. В някои случаи Вашият лекар ще трябва да извлече натрупаната течност в областта на ставата, за да я провери за инфекция, подагра или други причини за болки в ставите. Те също така могат да препоръчат операция за замяна на ставите.

Други нехирургични лечения могат да включват промени в начина на живот или лекарства, които потенциално могат да доведат до ремисия на РА. В случай на RA, Вашият лекар първо ще се заеме с възпалението. След като РА премине в ремисия, лечението ви ще се съсредоточи върху поддържането на състоянието ви под контрол, за да избегнете епидемии.

Болката в ставите често е резултат от увреждане, което се дължи на нормалното износване. Това обаче може да е и признак на инфекция или потенциално отслабване на RA!

Трябва да посетите Вашия лекар, ако имате някакви необясними болки в ставите, особено ако те не изчезват сами след няколко дни. Ранното откриване и диагностициране може да позволи ефективно лечение на основната причина за вашия дискомфорт.

Естествени Средства За Болки В Ставите

Естествени Средства За Болки В СтавитеКогато болката в ставите избухне, искате облекчение-бързо. Но може да не искате да приемате болкоуспокояващи, особено ако сте загрижени за странични ефекти или взаимодействия с други лекарства. Или може би само лекарства не са достатъчни,така че искате да добавите лекарство без лекарства към вашия арсенал.

Ледът и топлината са страхотни, но те не са единствените възможности. Ето още 7 естествени начина за борба с възпалението и облекчаване на болката. (Енергийният хранителен разтвор е първият план, който решава основната причина за почти всяко сериозно заболяване и здравословно състояние днес; Вземете вашето копие точно сега!)

Научните доказателства, че акупунктурата подобрява болката при остеоартрит, са малко съмнителни. (Изследванията са смесени и е трудно да се изключи плацебо ефектът. Но изследването на 2013 г., показа, че има някои доказателства, че това алтернативно лечение подобрява болка и скованост при хора с фибромиалгия (артритоподобное състояние, характеризиращо се с широко разпространена болка в опорно-двигательном апарат). Така че, ако нямате нищо против игли, резервирайте няколко сесии. Само не забравяйте, че може да са необходими чести посещения, преди да видите резултатите, а повечето застрахователни планове няма да ги покрият, казва Шерил Маскаренхас, доцент по ревматология в Държавния университет в Охайо. (Вижте какво друго може да лекува акупунктурата.)

Плуването, аквааеробиката и други водни спортове “насърчават гъвкавостта и силата без силно въздействие”, казва д-р Марк Карадше, ортопедичен хирург в болницата “Уилям Бомонт” в Роял Оук, Мичиган. Преглед от 2014 г.в списание Physical Therapy установи, че упражненията във вода намаляват болката и подобряват физическото функциониране при хора с остеоартрит на долните крайници. В същото време проучване от 2015 г.в Холандия установи, че 45-минутна тренировка във водна среда помага за облекчаване на болката от остеоартрит на коляното.
Капсаицинът, веществото, отговорно за топлината в лютите

чушки, също се използва в локални болкоуспокояващи кремове и мехлеми. “Той е временно използва субстанция Р [химичното вещество на мозъка, стимулира болковите рецептори], която пренасочва нервите, за да не усещате болка в ставата”, обяснява Маскаренас, който отбелязва, че това може да осигури голямо облекчение. Всъщност, проучване от Case Western Reserve University установи, че 80% от хората с остеоартрит или ревматоиден артрит са имали по-малко болка след прилагане на капсаицинов крем четири пъти дневно в продължение на 2 седмици!

Глюкозамин и хондроитинов сулфат (и двата открити в човешкия хрущял) са популярни за лечение на болка и подуване, свързани с остеоартрит. Проучванията за тяхната ефективност са смесени, но прегледът от 2015 г.показва, че тази комбинация значително намалява болката и подобрява функционирането при хора с остеоартрит на коляното. “Няма риск, свързан с приемането им, така че те си заслужават да се опитат”, казва Карадше.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here