Намален риск от хипертония

0

Усилията за предотвратяване на високо кръвно налягане могат да намалят риска от инфаркт инсули инсул Ако сте изложени на риск от хипертония, следвайте тези стъпки, за да я предотвратите. Високото кръвно налягане, което също се нарича хипертония, увеличава риска от развитие на много сериозни здравословни проблеми , включително сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания. Смята се, че почти всеки трети американец има високо кръвно налягане.

Въпреки че не винаги може да контролира, получавате ли високо кръвно налягане, има навици за здравословен начин на живот, които можете да развиете, за да помогне за предотвратяване на хипертония и намаляват риска от появата на здравословни проблеми, свързани с високо кръвно налягане в бъдеще .

Фактори За Предотвратяване На Хипертония, Които Можете Да Контролирате

Фактори За Предотвратяване На Хипертония, Които Можете Да КонтролиратеВашата възраст, както и фамилна анамнеза за хипертония и етническа принадлежност са едни от рисковите фактори за хипертония , които са извън вашия контрол. Когато става въпрос за предотвратяване на високо кръвно налягане, идеята е да се сосредоточите

“Ние нищо не можем да направим по въпроса с възрастта, но ние можем да направим нещо с нашия начин на живот”, казва Гбенга Угедегбе, д-р на медицинските науки, специалист по клинична хипертония, директор на Центъра за здравословни промени поведението и доцент по общо вътрешна медицина, Медицински факултет на Ню Йоркския университет в Ню Йорк.

За да избегнете диагнозата хипертония, направете този избор на здравословен начин на живот: поддържайте здравословно тегло. Когато става въпрос за предотвратяване на хипертония, теглото ви е от решаващо значение, казва д-р Ugedegbe. Хората с наднормено тегло трябва да се опитат да отслабнат, а хората с нормално тегло трябва да избягват да добавят килограми. Ако носите наднормено тегло, загубата на само 10 килограма може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане. Говорете с Вашия лекар за най-доброто тегло за вас.

Яжте балансирана диета. Храненето на здравословни храни може да ви помогне да поддържате кръвното си налягане под контрол. Яжте много плодове и зеленчуци, особено богати на калий, и ограничете приема на допълнителни калории, мазнини и захар. Обмислете следните диетични подходи за спиране на хипертонията или DASH, диета, за която е доказано, че помага за управлението на кръвното налягане.

Намалете приема на сол. За много хора диетата с ниско съдържание на натрий може да помогне за поддържане на нормално кръвно налягане. “Колкото по – висок е приемът на натрий, толкова по-високо е кръвното налягане”, казва Ugedegbe. Можете да намалите общия прием на сол, като избягвате пакетирани и преработени храни с високо съдържание на натрий и не добавяте допълнителна сол към храната. “Съветвам хората да стоят далеч от солниците”, добавя Ugedegbe.

Спортувайте редовно. Преместете се, за да предотвратите хипертония. “Физическата активност е от решаващо значение”, казва Ugedegbe. Колкото повече упражнения получавате, толкова по-добре, но дори и малко може да помогне за контролиране на кръвното налягане. Умереното физическо натоварване за около 30 минути три пъти седмично е добър старт.

Следете кръвното си налягане. Уверете се, че редовно измервате кръвното си налягане, независимо дали сте в кабинета на лекаря или у дома. Високото кръвно налягане често се случва, без никакви симптоми, така че само показанията на кръвното налягане, ще ви кажа, ако кръвното налягане е във възход. Ако Вашият лекар определи, че имате прехипертензия — кръвно налягане в диапазона от 120-139/80-89 милиметра живачен стълб (mmHg).чл.), което ви поставя в повишен риск от развитие на хипертония — Вашият лекар може да препоръча допълнителни предпазни мерки!

Контролирайте високото кръвно налягане без лекарства

Контролирайте високото кръвно налягане без лекарстваРазгледайте начина си на живот и решете къде можете да направите промени, за да предотвратите хипертония. Победете малки цели като закуска с плодове и зеленчуци вместо нездравословна храна и продължете да практикувате тези добри навици, докато не станат част от ежедневието ви.

Приемането на тези промени в начина на живот може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане, ако кръвното налягане в момента е под контрола на, или да доведе до понижаване на кръвното налягане, ако вашите показатели вече са повишени. Ако сте били диагностицирани с високо кръвно налягане, може да се притеснявате да приемате лекарства, за да намалите нивата си.

Начинът на живот играе важна роля при лечението на високото кръвно налягане. Ако успешно контролирате кръвното си налягане чрез здравословен начин на живот, може да искате да избегнете, забавите или намалите нуждата от лекарства. Ето 10 промени в начина на живот, които можете да направите, за да намалите кръвното налягане и да го поддържате по-ниско!

Изхвърлете излишните килограми и наблюдавайте талията си. Кръвното налягане често се увеличава с увеличаване на теглото. Наднорменото тегло също може да доведе до нарушено дишане по време на сън (сънна апнея), което допълнително повишава кръвното Ви налягане. Загубата на тегло е една от най-ефективните промени в начина на живот за контрол на кръвното налягане. Загубата дори на малко тегло, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Като цяло можете да намалите кръвното си налягане с около 1 милиметър живачен стълб (mmHg).чл.) с всеки килограм (около 2,2 паунда) тегло, което губите.

В допълнение към изхвърлянето на излишните килограми, обикновено трябва да внимавате и за талията си. Пренасянето на твърде много тегло около талията може да доведе до по-голям риск от високо кръвно налягане. Мъжете са изложени на риск, ако размерът на талията им надвишава 40 инча (102 сантиметра). Жените са изложени на риск, ако размерът на талията им надвишава 35 инча (89 сантиметра)!

Тези цифри варират в зависимост от етническите групи. Посъветвайте се с Вашия лекар за здравословно измерване на талията за вас. Спортувайте редовно. Редовната физическа активност — например 150 минути на седмица или около 30 минути в повечето дни от седмицата-може да понижи кръвното Ви налягане с около 5-8 mmHg.чл., ако имате високо кръвно налягане. Важно е да бъдете последователни, защото ако спрете да упражнявате, кръвното Ви налягане може да се повиши отново.

Ако имате високо кръвно налягане, упражненията могат да ви помогнат да избегнете развитието на хипертония. Ако вече имате хипертония, редовната физическа активност може да понижи кръвното Ви налягане до по-безопасно ниво. Някои примери за аеробни упражнения, които можете да опитате за понижаване на кръвното налягане, включват ходене, джогинг, колоездене, плуване или танци. Можете също така да опитате тренировка с висока интензивност, която включва редуване на кратки изблици на интензивна активност с последващи периоди на възстановяване на по-лека активност.Говорете с Вашия лекар за разработването на тренировъчна програма!

Промените, които можете да направите, за да управлявате високото кръвно налягане

Промените, които можете да направите, за да управлявате високото кръвно наляганеБорбата срещу “мълчаливия убиец”. Високото кръвно налягане (HBP или хипертония) е безхарактерен “тих убиец”, който дискретно уврежда кръвоносните съдове и води до сериозни здравословни проблеми. Докато няма лечение, използването на лекарства по предназначение и извършване на промени в начина на живот може да подобри качеството си на живот и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, бъбречни заболявания и много други.

Знайте цифрите си. Кръвното Ви налягане е в здравословен или нездравословен диапазон? Най-добрият начин да разберете това е да проверите кръвното си налягане. Ако сте диагностицирани с високо кръвно налягане, трябва редовно да наблюдавате кръвното си налягане. Поддържането на осведоменост за вашите числа може да ви предупреди за всякакви промени и да ви помогне да откриете модели. Проследяването на резултатите с течение на времето също ще покаже дали направените промени работят. Изтеглете дневника за кръвно налягане за печат (PDF).

Управлението на кръвното налягане е ангажимент за цял живот. Ако имате високо кръвно налягане, много е важно да слушате вашия лекар. Запомнете: вие сте част от Вашия медицински екип. Вие и Вашият лекар сте партньори. Запознайте се с HBP и научете как да контролирате кръвното си налягане у дома. Въоръжени с тази информация, можете да се посветите на живота на здраво сърце. Придържайки се към здравословен начин на живот, можете: да намалите високото кръвно налягане.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here